Vederbukfiske i Glomma
Det er en lørdag midt i mars og vi er invitert med på karpefiske i Norges lengste elv, Glomma. Vi har lagt turen til Åsnes og treffer på to ihuga karpefiskere som allerede har rigget opp utstyret sitt ved elvebredden. Maggot, mais og for av forskjellige typer er mikset sammen til en eventyrblanding av en annen verden. Fóret har en eim av noe som minner mer om sjokolade, vaniljeis og andre godterier, enn fiskemat . Det skal fiskes etter karpefisken vederbuk som det skal finnes mye av på denne flotte plassen.
Sola skinner fra knallblå himmel og hadde det ikke vært for litt hard vind fra vest så hadde dette vært en perfekt dag ved elvebredden, tatt i betraktning at vi fortsatt kun befinner oss i mars måned. Normalt så ligger isen her så tidlig på våren.
På denne tidlige vårdagen har vi blitt med de to ivrige fiskere, Geir og Lars Roar. Stengene de bruker er lange og solide og de er utstyrt med følsomme tupper som registrerer de minste bevegelser under vannskorpen. I enden av snøret henger en forkurv der foret stappes inn, og lengre ned finner vi den lille kroken som er ladet med en eller to små maggot.
Da vederbuken snapper tak i agnet så gjelder det å være rask på labben og gi tilslag, ellers rekker fisken å spytte ut kroken. Ved flere tilfeller er fisken en brøkdels sekund kjappere enn fiskerne og fisken slipper unna. Men etter en stund napper det igjen i indikatoren på den ene stanga og en fin vederbuk landes effektivt og varsomt, og like etter følger det tett med fisk som fylles på i fangstnettet. Det er tydelig at en stim har funnet frem til dette området.
Det går ikke lenge før 7-8 pene fisker ligger i keepnettene. Den største anslås til å veie et sted mellom 1,6 og 1,7 kg. Det er ikke tvil om at dette er en spennende form for fiske, og for min del ga dette mersmak og lyst til å prøve ved en annen anledning.
Geir kan fortelle at selv om mange karpefiskere besitter et temmelig solid arsenal av utstyr, så kan man fiske etter karpefisk med mye enklere utstyr enn dette. En lang kastestang med myk tupp og en haspelsnelle og man er i gang. Norgesrekorden på vederbuk er 3,03 kg men det går rykter om fangster på 3,3 kg som ikke blitt registrert inn.
Takk til Geir og Lars Roar som ga oss et innblikk i karpefiskerenes verden!
Litt mer info om arten: Vederbuk (Leuciscus idus) er en solid skapning med kraftig kropp og skinner i grågrønn rygg, sidene er sølvfarget og buken er lys med oransje finner. Denne fisken kan bli opptil en meter lang og hele 8 kg, men oftest ligger vekten fra halvkiloen og opp til 2 kilo. Vederbuken kan forveksles med stam og gullbust, men den har mindre skjell en disse fisketypene.
Vederbuken kan spises men mange syntes ikke den er spesielt god i smak så ofte er dette en fisketype det praktisere fang og slipp på. I Norge finnes vederbuken i Glomma opp til Eidsfossen i Våler. Finner du en flott plass med fin vederbuk så er det viktig å sette tilbake fisken dersom du ikke skal spise den, da sørger du for å opprettholde stammen der du fisker. Hannfisken blir kjønnsmoden 3-5 år gammel og hunnfisken et eller to år senere. Gytingen forgår om våren i elver, der eggene klistrer seg til grus eller planter. Eggene klekker etter 10–20 dager. Vederbuken lever av insekter, snegler, krepsdyr og muslinger. Eldre individer spiser også andre fisker.