Tynningsfiske av abbor
Når hestehoven stikker hodet frem så blir det liv i dugnadsgjengene rundt om i landet.
Våren nærmer seg med stormskritt og like sikkert som at hestehoven snart vekkes opp fra vinterdvalen, så begynner også de som har sin hobby i å styre og stelle med fiskevann å bevege på seg. Mange gode fiskevann hadde nok ikke vært i nærheten av hva de er, hadde det ikke vært for tusenvis av dugnadstimer med kalking, kulping og tynningsfiske. Slikt arbeid blir for det meste gjennomført av folk, lønnet av ren idealisme og entusiasme. Drivkraften er å skape en bedre opplevelse for tusenvis av fritidsfiskere.
Når kong vinter slipper sitt kalde grep, og bekkene sildrer, og sjøer og tjern går opp og blir isfrie, så begynner tynningsfisketiltakene svært mange plasser. Overtette bestander av fisk gir dårlige vilkår og lite interessant fiske.
Tynningsfiske i vann der abborens tusenbrødre herjer, er det mest kjente vårfenomenet herover på Finnskogene. En tradisjon som har pågått i uminnelige tider, en tradisjon som har blitt overført fra generasjon til generasjon. Metoden er stort sett uendret. Det handler om å ta ut store mengder med gytende småabbor, slik at det blir mer næring til den gjenværende, og dermed en mer matnyttig fisk og ikke minst et mer spennende fiske.
Når man tynner i overtette bestander av abbor, så er bruk av abborteiner av det mest effektive. Teinene kles med granbar eller lyng, og legges ut i solvente sider av vannet, der titusenvis av gytekåte hanner samler seg i påvente av lekre abbordamer som snart kommer inn for å legge millioner av rogn på kvist og kvast. Her gjelder det å være tidlig ute, for å sikre at de riktige genene blir videreført.
Teinefisket begynner straks etter isen har forsvunnet, og vanntemperaturen begynner å stige. Hele seansen er over iløpet av en 14 dagers periode, og det stopper like fort som det begynner. Det er ikke unormalt å ta ut så mye som 1 kilo pr 1000m2. Tiltaket gjør fiskebestanden yngre, bedrer vekst og sørger for at fisken har mindre miljøgifter. Miljøgifter har en tendens til å hope seg opp i gammel fisk.
Nå kan sommeren bare komme, og frisk og flott abbor kan bite villig på kroken. Nydelig matfisk som smaker like utsøkt som sprøstekt på brødskiva eller røkt i aburøken.
Velkommen tilbake kjære sommer, med fuglekvitter, vak og myldrende dyreliv.