Finnekost på tur – Motti og flesk

Dette er tradisjonsrik husmannskost fra de dype skoger, som med sine få og enkle ingredienser passer perfekt som god, mettende turmat. Hva passer vel bedre enn å meske seg med et herremåltid etter dagens opplevelser – laget på et sprakende bål dypt innpå Finnskogen mens tusser og troll danser i skyggene?

Kok opp 1 kopp vatn med 1 teskje salt. Hell 2 kopper mjøl over vatnet. Godt mottimjøl er havre eller bygg som er malt på gamle bygdekverner og tørket godt, f.eks skredmjøl. Mjølet skal dekke vassflata, og vatnet vil da koke opp i små «vulkaner».

Mens du med sleiva forsiktig soper mjølet over «vulkanene» forteller historien at du skal synge første verset av «Vår Gud han er så fast en borg», – og så rører du til mjølet er blitt til klumper så store som en negl. Hvis du rører for tidlig, blir mottien rå og stor. Rører du for sent, blir mottien liten, mjølete og tørr. I fra gammelt av heter det at «lat kjerring koker god motti», eller også at du skal rekke på bua og skjære flesk til mottien mens den koker.

Mottien serveres med stekt flesk og fleskefett. 1/4 kg lettsaltet, fett sideflesk er passe til denne porsjonen.

Har du gått forbi ei tyttebærtue i løpet av dagen, så har du selvfølgelig rasket med deg ei håndfull eller to med tyttebær som du har på lur. Rør disse med ei klype sukker og du har det perfekte tilbehør.

PS: Det er lov å ta med et lite glass ferdigrørt i sekken utenfor bærsesongen.

Eventuelle rester av mottien smaker helt herlig som dessert med surmjølk og sukker på.

God tur og velbekomme!