Nitahå (Niittaho)-Jussi

…ble født i 1873, og hans opprinnelig navn var Johannes Johansson Oinonen.Jussi

Foto: Fra filmen «Finnskog og trollskap», Gunnar Wold

Den første som skrev om Nitahå-Jussi var Olaf Lindtorp, som forteller at han ble født på plassen Niittaho rett over på svensk side av grensen fra Trysil. Hans far var kraftkaren Bertils-Jussi Oinonen, som var viden kjent for sine kjempekrefter, og hans mor var Anne Olofsdotter Oinonen.

Jussi flyttet tidlig til Amerika og fikk jobb på en motorsykkelfabrikk i Springfield (sannsynligvis Indian fabrikken i Springfield, Massachusetts). Jussi fant seg godt tilrette og ble værende der ganske lenge – helt til det kom beskjed om at faren hans var død, og at gården var tatt over av noen som ikke egentlig skulle ha den. Jussi skyndte seg hjem, men svindlerne hadde både pengene og vitnene på sin side. Vel hjemme begynte han sine detaljerte dagbøker, og han var kjent for å beherske flere språk, gammel-finsk, svensk, norsk og engelsk.

Og nå startet han også en prosess som neppe har sett sitt like i Skandinavia. Blant annet dro han helt tilbake til USA igjen for å finne vitner som kunne styrke hans sak. Helt uten penger og uten juridisk hjelp drev han en prosess som kom til å vare i over 20 år.

Jussi vandret rundt resten av sitt voksne liv, og neppe har noen ungdom i vår tid klart å gjøre de krumspring som han gjorde, og han er omtalt som «Finnskogens siste vandrer».

Jussi sa han hadde møtt huldra, eller «skogsråa», og han sa ofte; «Detta är mina skogar, fast jag äger dom inte».

Han ble portrettert i filmen »Finnskog og trollskap» (1956) basert på stoff fra Dagfinn Grønoset. Han gjestet også det svenske TV-programmet Hylands Hörna. I ettertid er han minnet gjennom Niittaho-Jussis Förening i Helsingfors.

Nitahå-Jussi døde på Finnskogen, 13. februar 1964.