Granskuddsirup
På våren er grana full av flotte, lysegrønne, myke skudd! Disse unge skuddene kan brukes til veldig mye, blant annet til å lage deilig granskuddsirup. Utrolig godt! Sirupen smaker fortreffelig på is, i kakekrem, i teen, til ost, det er deilig til vilt, på vaffel, på pannekaker og noen bruker det utblandet som hostesaft.
Slik gjør du:
- Finn en gran med ferske myke skudd og plukk så mange du orker (1-2 liter)
- Legg de i en kasserolle og dekk så vidt med vann
- La det småkoke i 10-15 minutter
- Sil blandingen og mål den opp.
Blandingsforholdet til sukker er:
- 3 deler granavkok
- 2 deler sukker.
Bland granavkoket og sukkeret i kasserollen og la det småkoke til fargen blir rødlig. Sirupen blir gradvis mørkere i fargen jo lengre den koker. Dette tar litt tid, men pass på, den må ikke bli for tykk! Den tykner mer når den blir kald.
Skum av underveis så sirupen blir blank. Hell den varme sirupen på rene varme flasker eller små glass.
Sett på kork/lokk og oppbevar granskuddsirupen i kjøkkenskapet.
Lykke til!